Mengapa bayar lebih untuk jurugambar perkahwinan anda???

"eh,mahalnye...boleh kurang x"
"ade diskaun x"
"cut cost la sikit....kita kan kawan"
hahaha dan dan la kawan dah lama time nie
selalu jugak lah mima dengar ayat-ayat nie yang kan keluar dari mulut-mulut orang yang nak deal untuk ambik seorang jurugambar utuk satu majlis perkahwinan...
 Tahukah korang tentang kerja seorang jurugambar?? Tahukah korang kos-kos yang terlibat masa proses fotografi dijalankan....

KOS PERALATAN KAMERA
untuk memberi hasil yang berkualiti seorang jurugambar memerlukan kelengkapan kamera yang berharga 10k & mungkin kos lebih dari yang mima sebut....huhu jadi dalam masa yang sama anda sebenarnya bayar untuk sewa kamera tersebut...jadi kalau anda rasa nak murah lagi...sila mintak jurugambar anda pakai kamera compaq....untuk hasil yang setaraf dengan pemintaan...wihiii

KEMAHIRAN JURUGAMBAR
 pengetahuan , kemahiran , komunikasi , kreativiti , adelah sangat penting untuk seorang jurugambar yang anda ambik... supaya sesi bergambar tue tak membosan kan... dan semakin pakar jurugambar tuh semakin berpuas ati lah dengan hasil kerja mereka...dan semakin tinggi lah bayaran...berbaloi kn dengan hasil kerja.

MASA
Perkhidmatan seorang jurugambar akan dikira mengikut masa bagi setiap tugasan..... korang kena paham yang jurugambar pon ade kehidupan dorang...dan sanggup tingalkan insan tersayang untuk mengambil gambar hari bermakna korang..huhuhu

EDITING, PROSES & PRINTING
Kerja-kerja seorang jurugambar tak habis bila majlis korang dah habis sebab dorang kena buat editing untuk custom album & + + + seperti yang dijanjikan... untuk siapkan beberapa page untuk custom album lagi...stiky album....lepas tu nak pegi hantar printing lagi...

KOS MATERIAL
Gambar yang dah siap di edit tuh kena print atas kertas yang berkenaan xkan pulak print atas daun keladi kan...jadi itu jugak adelah salah satu kos yang perlu anda tanggung...untuk tatapan anda sepanjang hidup...nanti boleh tunjuk kat anak2, cucu & cicit...

SUMBER: media kreatif
**********
WITH LOVE
cikmima

Comments

HaNa HoNeY said…
betul2
lingkup la photographer kalo mintak bagi diskaun murah n sebginyer
cikmima said…
aha...
photoq pun sosak jugak
:)
otteck45 said…
invest lebih sket utk kenangan moment yg hanya sekali seumur hidup.. lain la kalau kawin 2-3-4..
cikmima said…
yup....
walaupun kenduri yang serdahana...
ambik photog yg pro...
gambar ttp kan nmpk wow!!
pikir2 n slamat beramal...
tuk tatapan sepanjang hidup n selamanya...

Popular Posts