Resepi Best || telur bistik

Hye Semua,


Okay rasa dah lama tak shared resepi yang mudah tapi best gile......sesuai tuk spesis yang macam mima la..kita bukan tak reti masak ye tapi malas...erkkk boleh ke alasan macam tue....campak-campak je pun [macam pro kan?] huuuuu aishhh...akan ku kikis segala kemalasan yang ado.....takpe FM buleh ajor mima masak memasak..huhu

Bahan:
Ayam dah di potong kecik-kecik[sila ambik isi sahaja]
Telur
Cili Kering di blender
Sos Cili
Sos Tomato
Bawang Merah di hiris hiris halus
Bawang Putih
Kunyit
Gula
Garam
Minyak Masak

Cara Memasak:

1. Ayam + kunyit serbuk sikit + garam sikit..gaulkan sebati dalam mangkuk hayun....mangkuk la mangkuk
2. Kuali + minyak sikit....panas kan minyak dan masuk kan ayam....ayam tu masak la dalam 10 minit dan angkat ayam masuk dalam mangku balik.....
3. Pecahkan 2 biji telur dan campurkan dengan ayam yang dah digoreng kemudian goreng
4. Ambik kuali + minyak sikit then letak cili kering blender + cili sos + tomato sos + bawang besar + bawang putih...Garam sikit,gula sikit..kacau kuah tu sebati yup....bila dah diyakini masak...curah je kat atas telur yang dah digoreng as kuak bistik...
nyummmmmy......

sedap wei telur bistik nie...FM yang masak..mima tukang makan je...& selaku tukang kemas la...

tata

WITH LOVE
cikmima

Comments

Popular Posts