Sekitar Majlis Perkahwinan || Jai & Amoi

Hye Semua,

Minggu ke-3 pada 19hb JUNE 2011 wedding job Jai & Amoi di Batu Pahat,Johor... Aturcara majlis adelah pagi nikah,tengah hari bersanding dan petang pulak outdoor....bertemakan colour putih di majlis pernikahan dan warna kuning di waktu bersanding....

Adat
Ada beberapa cara or adat orang johor yang mima pelik sebab mima kan orang nogori so yang mima tahu cara orang nogori je lah..hehe sebab-sebab lain dulu mima malas nak pegi wedding sebab ramai orang tapi sekarang rasa seronok pulak pergi majlis kenduri-kenduri macam nie.....huuuu

**TOL - huuuu korang jangan tak tahu...ingat higway je ade tol..kat majlis kawin pun ada tol jugek...cara tol nie negeri melaka pun ade guna jugak... bila pengantin lelaki datang,sebelum naik pelamin diorang akan di halang oleh sekumpulan lelaki[saudara mara pihak perempuan] so part tu adelah pantun-pantun.....pastu bagi duit.....

**MANGKUK TINGKAT - wakil dari pihak perempuan akan bagi mangkuk tingkat yang ada isi lauk-lauk kenduri kepada emak pengantin lelaki atau pun sedara dari belah pihak pengantin lelaki...

tue je lah yang pelik setakat ni....haha bukan lah pelik mana tapi unik jugak kan bila ada adat yang lain dan kita tak pernah tahu dan ambil tahu...

Untuk wedding kali nie pun mima ade buat video tapi tak ada lah canggih mana pun sebab pakai camera SONY je..enjoy watching yup :)
Lepas wedding tu kitorang terus go out for outdoor...lepas tue lepak makan-makan then trus ke kuala lumpur sebab esok tue kerja maaaaa......hehe FM pulak baru je upload satu gambar...
lokasi di kebun tebu...cuak jugak time nie nak masuk sebab takut kot kot kena halau....hohoho yer lah kebbun orang kut...mana tau kena buat surat rasmi dulu ke... yer lah untuk lebih menghormati orang tempatan sebabnya kita nie orang lua kan.....bak kata pepatah "msuk kandang lembu mengembooo,msuk kandang kambing mengembekkk" hehehe

p/s: colour kuning macam nie pun cantik untuk wedding kan?

see yeah till next entry
tata

Comments

Popular Posts