V2B - Teknik - Teknik pergerakkan camera

Hye semua,

Kena banyak - banyak buat home work sekarang sebab bila dah di beri tanggungjawap....mima memang tak suka buat satu menda tu sambil lewa...kena buat dengan semangat! dengan keadaan tak berapa nak sehat....otak? jadi slow sikit....heeee tp semangat? menebal wei...... lagi-lagi bila ade insan2 pendengki yang nak menjatuhkan kita [LUpkirsendiri]

Okay kali nie mima nak kongsi teknik-teknik video......dari sumber yang mima baca in inglish so mima translate to ayat yang lebih di fahami la.....santai gitu :) wekkkkk

Horizontally - Lanskap view
Vectically - portrait view

Teknik 1 - Kamera + Tripod
okeyh......teknik guna tripod dan kamera nie selamat coz jumlah vibration tu kemungkinan xde atau skit.... gerakkan kamera dari kiri ke kanan untuk dapat pemandangan/view sekeliling.... kena banyak belatih untuk dapat teknik yang betul...
Posisi kamera: Horizontally
Contoh: move ke kiri >>>> stop >>> move ke kiri habis........[still shot]
taked note!

Teknik 2 - Vertically camera + tripod
sama macam teknik pertama tapi yang beza nye kali nie teknik panning akan diambil dari atas ke bawah atau dari bawah ke atas..... Shot bwh ke atas [ruang luas], shot atas ke bawah[ruang mengecil]
Posisi kamera : Vertically
Contoh move ke bawah >>> stop >>> move ke bawah habis [still shot]
taked noted!

Teknik 3 - Bergerak dengan Dolly
Dolly? pekebenda tuh? hehehe.........memula memang mima pun tak tau..daif sungguh otak nie rupanya so bila banyak membaca..banyak lah tau sikit-sikit......

Dolly adelah satu benda yang berfungsi untuk mengerakkan kamera.....contoh macam yang korang nampak bile orang ngah shot filem..ala yang macam rail keretapi tu...hehehee tapi untuk small kelengkapan is menda yang ade roda and rail....so effect video sangat dramatik....
taked noted!

Teknik 4 - Pergerakkan terapung
erm banyak barang kalau video nie...kalau untuk kelengkapan nie adelah "Stabilizer"
menda nie untuk dapapt effect camera sedang terapung apung...contoh shot masa tengah berjalan...jumlah vibration memang dapat diatasi....
taked noted!

Teknik 5 - Zoom in Zoom out
teknik zoom in zoom out nie ade banyak.....dan kena banyak berlatih untuk lebih faham....sebab effect zoom in dan zoom out nie mempengaruhi subject yang akan dipandang....

kena pandai control kelajuan zoom yang digunakan..kalau manual pun kena pandai2 buget time untuk zoom zomm zommmm......hehehehe
taked noted!

okayh tue je 5 teknik..yang lain baca sendiri and review lah sendiri
see yeah till next entry

tata


Comments

Popular Posts