V2B - Tips untuk videographer to be

Hye semua,

Panduan di shared selepas mengoogle kan diri...dan baca beberapa artikel tentang video....wihiiiii yer la before shoot mesti lah buat beberapa research.....tak rasa diri bagus sangat sampai tak review hasil kerja orang lain dan panduan-panduan dari orang len...hehehe

Owrite... meyh nak kongsi tips...

ZOOM IN/ZOOM OUT
focusing kepada subject [orang] menda nie best kalau kita zoom in and out secara pelahan dan slow.....sebab kalau zoom in dan zoom out lelaju or terlebih....sah wat pening kepala den nak tengok video tu....take noted!

VIBRATION
hahaha kalau korang ade tengok video mima ade kan yang begoyang-goyang....ala-ala parkingson la pulak....huuuu untuk shot video menda tue tak sepatutnya ada....kalau sikit tak pe lagi kalau banyak.......mengangu kualiti video tu la....cara atasi is beli tripod or duduk pada kedudukan yang seimbang dan boleh bergerak tanpa vibration over......take noted!

KEADAAN SEKELILING
jangan duk syok sendiri amik gambar korang dengan cara fokus subject je....akan jadi boring bye! ermmm kalau nak best shot lah beberapa lanskap sekeliling tuk nampak anda berada di mana.....cewahhhhh.....take noted!

PERMULAAN atau THE END
owrite untuk yang ini korang kenalah kretif untuk memulakan 1 video tu... yer lah nak tangkap reaksi orang....contohnye akhir movie tu korang buat jd start...macam mulakan dengan ucapan...take noted!

PENDEK & SIMPLE
video hendaklah pendek dan simple baru le best tapi jangan ntahpape shot yang di ambik okeyh....kreatif! take noted!

LAMPU/CAHAYA
Ye ini juga mempengaruhi video yang di shot sebabnye...kurang cahaya jadi tak best la wei...huuuuu nie sangat penting....dan kena peka tau...take noted!

PELBAGAIKAN PERSPEKTIF
jangan shot terus ke subject....pelbagai kan cara shot dengan shoot dari tepi....dari atas,bawah....yang penting biar menda tue nampak lebih unik dan menarik..take noted!

TENGOK MOVIE OR VIDEO
Dengan cara tengok movie or video orang lain korang mesti kan dapat banyak dari c2...yer lah...cara dorang framing subject...kalau tuk wedding kena banyak tengok movie love love la...jangan tengok movie karnibal pulek....hahaha...taked noted!

BATTERY
hahaha...batery wihiiiii...... nie sangat sangat sangat penting sebab kalu ade camera tapi tak ado battery memang tak jalan la.....so pastikan semua lengkap.kalau boleh bawak extra untuk dalam waktu-waktu kecemasan....take noted!

okay tue je nak kongsi kali nie.....noted untuk korang dan untuk mima jugak
see yeah till next entry
tata

Comments

Anna Boleyn said…
masa saya kawin cik mima harus ada.. hehe :p
cikmima said…
insyallah... sy turun skali...hehehe

Popular Posts