Photographer wanna be - part 1

Hye korang,

Untuk menjadi seorang photographer korang kena lah ada barang-barang yang berikut:
  • dslr nikon/canon [dua jenama yang glamour di msia untuk kegunaan photog wanna be]
  • charge batery camera [wajib ada]
  • lap top [wajib ada photoshop]
  • Internet
  • FACEBOOK [advantage jugak yang ada flick, dan segala macam yang lain untuk tunjuk hasil kerja]
  • lense yang patut ado - kit lense + 50mm 1.8 [hahaha sebab mima pun ade ni je]
Selain barang-barang gadget yang ada korang perlulah searching segala macam info tetang camera,cara penggunaan dan kalau nak lagi senang amik class photography dengan senior-senior photographer lagi mudah add je diorang kat FB...

ape yang korang perlu buat sebelum tangkap gambar:
  • Searhing by google image tetang ape yang korang nak shoot...kebanyakkan mima akan search "save the date", wedding, pre wedding tak pun engagement photography [sebab more to wedding]
  • tengok hasil kerja orang lain dari segi komposition
  • posses yang sesuai untuk gambar yang nak di ambil...

p/s: mima adalah salah seorang photog wanna be jugak.sebab baru je dapat camera canon 50D from FM... dan mima akan shared serba sedikit yang mima tahu.kalau salah tolong betulkan yup.

thanks for read my entry,
love u alls.

Comments

Popular Posts