Photographer wanna be - part 2

Hye korang,

Komposisi atau bahasa yang selalu kita dengar adalah composition bermaksud [yang mima paham] dimana kita nak meletakan subject di dalam gambar kita. Banyak jenis komposisi yang sangat familiar dalam dunia photography di adalah [ceiwahhhhh] :

  • Rule Of Third
  • Keseimbangan
  • Garisan
  • Simetri
  • Dept 
  • Framing
Kalau nak tahu lagi banyak korang kena la buat searching banyak.....

Noted untuk pelajaran baru yang mima dapat
  • Kita sebagai seorang photog kena tau komposisi mana yang kita nak guna semasa shoot.
  • Banyak practice on komposisi, bab colour gambar tu ignore je dulu coz kita sedang belajar step by step. [kalau nak kaut semua ilmu sekali pun jammm jugak otak korang nanti]
  • Editing is last benda yang korang kena pikir yang penting hasilkan gambar yang terbaik dulu.. maksudnya - kompo best, gambar best then last skali baru la editing jangan duk excited nak belajar editing...... 
Setakat nie mima masih belajar lagi tentang komposisi... thanks FM banyak bagi tunjuk ajar dan too kak rashidah + cik lee... sharing is caring kan kan.....heeee

so kali ni mima nak kongsi kompo mengarut mima dalam tempoh belajar nie....no one perfect kan..


and FM says "APE BENDA NIE SAYANG???????" lariiiiiiii..........

p/s: kalau ada tersalah info bagi tau eh sifu - sifu

Comments

Popular Posts