Bukan sekadar click camera........

Hye korang,

As salam, just nak share dengan korang semua apa yang sebenarnya photographer buat selain yang korang nampak dorang menekan shutter camera...

mungkin mima perlu buat short post2 entry2 yang berkaitan photography... to be a photographer bukan mudah.ye lah sekarang pun dah ramai photographer wanna be dan banyak orang mampu untuk miliki DSLR...dan semua orang nak nampak like a pro....hehe

Semalam nampak akak angkat ku "rashidah Ahmad" post kat FB dia...pasal nie...banyak jugak la comment yang berkaitan dan jgk yg xde kaitan..hik3

Fakta2 dibawah boleh dipercayai:

*Sorang photograper akan invest beriban-riban untuk ada gadjet[camera] yang super power

*Owh sangat tipu kalau yang ade basic lense boleh hasil kan gambar super power! munkin itu bukan gambar power tp editing power.....

*waktu tidur yang tak menentu sedangkan orang lain di ulik mimpi indah+berdengkur2.....[jeles]

*waktu makan yang tak menentu :)

*pelissssss jangan mintak kurang harga sebab harga tu pun kadang x boleh bayar balik untuk waktu indah bersama keluarga sepatutnye....huk3

*sebelum pegi shoot dorang akan reseach gambar2 berkaitan....macam nak pegi jawap exam tau....

*lepas habis session dorang perlu balik studio/rumah untuk transfer gambar apa yang patut sebelum gambar tu hilang...macam jaga emas berjuta2 dengan kata lain ini tanggungjawap kami tahu.

*Jawap email customer tak kira masa

*Jawap pertanyaan customer tak kira masa

*perlu marketing tak kira masa

*perlu pilih gambar dan edit untuk buat album tak kira masa

*Hantar album printing

*ambik printing yang dah siap

*hantar kat client

*burn dvd

*update calendar

*bincang pasal session kalau ada konsep.bagi idea, cadangan.

* komunikasi dengan customer

banyak sangat...terlalu banyak sampai kan otak mima jammed 2 3 hari sebab sekarang banyak album yang nak kena siapkan...to all customer fahamilah isi hati..bukan kami tak nak bagi album cepat2 tapi waktu dan masa kami.... kadang nak makan pun tak sempat....even hujung tahun ni our big day....satu pe pun kami x plan lg....wahaaaaa....sadis....

tapi kami sangat bersyukur Alhamdullilah makin hari makin ramai orang nampak hasil karya FM..alhamdullilah masih ada yang nak hire kami jadi oficial photographer...

Semua penat lelah akan terbayar dengan ucapan Terima Kasih korang...cepat cakap terima kasih...

ok bye

Comments

Popular Posts