Photography - Minat, Kerjaya atau Glamour?

Hye,
Assalamualaikum,

First sekali mima sedar yang ku tak punya bakat besar dalam bidang photography.Teheeee so that mima lebih ke part pengurusan Fantastic Moment Studio. Banyak Banyak benda yang mima kena belajar yang penting i love on what i do......

Tulisan ni adalah on ape yang mima nampak on FM. minat,kerjaya atau glamour.. atau duit banyak tak tau nak buat ape....huhuhu [FM bukan kategori anak orang kaya]

Permulaan FM dalam bidang photography ni bermula dari minat dia untuk belajar sesuatu yang baru..sebab si FM ni tanye je ape yg dia xtau? dah mcm inspektor gajet...Elektrik boleh, pasal kereta boleh, pasal internet/laptop bagai pun boleh, menjahit? pun boleh..masak dah mcm master chef..hehehe kalau perempuan ni...mmg beribu la hantaran.....

Bila dah dalam bidang ni.dan banyak sedut ilmu2 alam....dan sempat kena tipu bagai...akhirnya FM bukak FMS. dengan kata2 semangat "sy yakin awk buleh buleh buleh".....dan banyak jugak sokongan lain. dan paling paling mima tak boleh lupe "fariz tu cepat naik,mima kena bantu dia"....bantu tak semestinya mima perlu jadi photographer jugak kn....tapi kadang mima shoot la jugak.bile ade kesempatan :)

Mula dari bukak studio. beli lampu studio je memula....and ktorng buat promotion rm50.00 maaf kalau ade orang marah tapi tu lah cara untuk kami start kenalkan FMS.time tu pulak raya so ramai lah yang amik pakej tu.penat ktorng jadi badut duk agah anak2 dorang yang comel datang ke Studio.. masa tu malu je. studio just ada meja..KIPAS pun xde..memang PANAS la kalau client datang..

masa memula start ade studio FM just guna laptop acer...pastu dia sorang je ade meja...huuuu sadis bile buat keja kena buat kat lantai je...huhuhu dan BERPANAS... bila ada duit sikit ktorang beli la barang sikit-sikit tambah kat studio.orang cakap sikit-sikit lama2 jadi bukit..... baik kita naik sikit dari kita naik skali gus dan turun sekali gus?

Dan bermula lah episod berkerja siang malam.Setiap hari lepas balik kerja FM akan amik mima dari pantai dalam dan ke studio.untuk siapkan kerja album album...kitorang sampai kena marah dengan client.sebab kes album lambat.kadang rasa putus asa.... tapi kitorang tak boleh putus asa...kalau ktorang putus asa habis la FMS.biasa lah bisnes mesti ada cabaran dan dugaan.nak terangkan pun orang tak faham.FM n mima siang keja opis,mlm keja studio.weekend? weekend kami di majlis wedding orang.....sadis!

Kat opis kadang mima macam anti sosial..time lunch is time utk top up tido....dah jadi perkara biasa untuk tak makan tengah ari.tapi mkn lewat mlm :) hehehehee.....orang kate DIET..mima just angguk angguk....orang cakap simpan duit kawin..mima just senyummmmm...dan kadang orang ingat mima tak ade duit....erk? duit rm50 boleh tahan berminggu2 sebab pegi kerja tak makan....ehhhhhh

bermula la amik team untuk FMS...dapat email n invite one of yang bg email ke studio.alhamdulilah la.sekepala ngan kitorang.FM cakap kita bukan cari pekerja.kt cari Family...ye selamat datang ke family FMS. pada mima n FM.azizi ni memang dah ada seni dia dalam photography.[ko jgn nak kembang ye]bhahahaha.......

kemudian FM buat kelas photography, lepas selesai kelas kitaorang merisik Lan untuk join our FMS Family. pada kitaorang lan ade semangat dan komitment untuk pegi jauh lagi dalam photography ni...heeee suke betul dia join FMS.Alhamdullilah sekarang shooter FMS ade FM,Fahmi Muhazir[adik FM],Azizi & Lan....mima pulak boss besar[hehehehe verangan] mima is admin...

BIG STEP is mima akan mula sepenuh masa untuk FMS lepas ni.harap semua kan berjalan lancar.a lot of planning yang kitorang tengah planning. Alhamdulillah, bila kita berjaya kita tak terus padang ke langit...kita masih lagi pandang belakang dan perbetulkn apa silap kita masa dulu untuk better masa depan...

Dan bila setiap kali ke studio, even studio still tak lengkap tapi mima mesti senyum n bangga dengan FM.bila nampak meja untuk pc dan imac sorang satu [tak perlu lagi duk lantai buat keja],ade sofa dan yang paling penting ade KIPAS....hehehehee dan makin lama makin bertambah gajet FM..dan ade macbook sorang satu[untunglahhhh mima]... itu je cara untuk reward diri sendiri bila penat bekerja sampai lewat malam.........

sekarang Minat dah bergabung dengan kerjaya....Glamour? ade ke yang kenal FMS???
bersyukur dengan ape yang ada sekarang.yang penting percaya diri sendiri untuk perubahan.bukan tunggu untuk berubah....

^entry terpanjang dalam blog ni....
thanks sudi baca

Comments

misz ain said…
wahhh... mima... bes btol.. mule dari bawah baru ke atas ke atas kan.. gud luck mima ngan fariz... semoge fms tros kekal sbg fotoG terbaek utk wedding !
nana diyana said…
wow..bez ada semangat mcmni..bezkn ada studio sndri..sya pn ada berangan gak nk ada studio sndri..cuma blom kesampaian.. bla bca ur blog,semangat dtg la jap.thanks 4 sharing..=)
cikmima said…
ain > thanks dear

nana > mmg best ade studio sendiri :) sudi2 la dtg blog sy lg. welcome

Popular Posts