Hobby to Business

Assalamualaikum,
Hye korang.....

Nak Share pengalaman mima...tujuan blog ni dibuat memulanya untuk suka-suka update hal kehidupan mima. tapi sebabkan life tak berapa nak macam best kalau banding ngan blogger lain. jadi mima selitkan jugak hal hobby mima yang suka edit-edit (banyak masa terluang kawwwww)

Mula-mula dulu mima sukaaaaaaa sangat edit gambar sendiri. tapi kalau tengok balik sekarang macam scary jugak la sebab ntah pape sangat..siap bermadah-madah...haha

So next step after kenal FM, dia cadang untuk mima jual la benda-benda yang mima suka buat... first sekali mima cari suplier Badge button.Kemudian mima buat sticker + invitation card...semakin hari permintaan tu selalu je ada dan tak putus jadi seronok pulak

Dan sekarang FMSshop

-Badge Button
-Sticker
-Tq tag
-Guestbook
-Invitation Card
-Custom Banner
-Fridge Magnet
-Food Label
-Printable props
-Welcome Board

Tips untuk mula berniaga

1. Kita kena buat satu contoh untuk ape yang kita nak jual. first skali customer akan tengok hasil kerja dulu. Upload gambar dan letak label/logo kalau tak de pun just letak nama kedai/business korang.

2. Guna medium internet yang lain FB/Intagram selain dari blog.

3.Ha jangan lupe letak Nama/No phone untuk customer mudah nak tanya.

4. Keep update dalam fb, dalam instagram, dalam blog untuk orang tau yang kt ni masih aktiv berniaga.

5. Jangan lupe kat label posting blog tu, rerajin tag

Ok la tu je tips yang mima nak share. mima pun still baru. untung pun cukup-cukup makan je. boleh la kalau target untuk dapat gaji macam keje di opis dulu..Kadang lebih bergantung kerajinan kita. sebab untuk FMSshop ni. mima la yg amik order n mima la yang buat :P superrrrrrrr sangat kan...

*Walaupun blog ni tak ramai yang baca pun......tp mima nak share je... hihihihihi

^Tq yang sudi baca :)

Comments

Oshin Kecik said…
thanks for the tip... memang mencari-cari sekarang ni sebab nak cuba bisnes juga hehe

Popular Posts