helloooooo world! my first baby boy

Assalamualaikum,
haiiiiiiii......

alhamdullilah mima dah selamat bersalin uall's pada 17/1/14... mima dah start kerap sakit pukul 1pagi 16/1/14 tapi macam cuba bertahan. bawak jalan jalan dalam rumah je dulu.... kejap-kejap baby mengeras dalam perut. rasa nak tumbuk muka FM... bhahahaha sebab tak selesa.... tapi tak buat pun...berdosa pulak kang.. heeeee

4am ohoiiiii dah tak boleh tahan da. takut terberanak pulak kat rumah kan. so ajak FM pegi hospital sungai buloh. mak sesiap kan barang. naseb baik sakit pagi kalau sakit tengah orang jem pegi keje. memang jemmmm la rasenye... sampai hospital, daftar dan mula la masuk ke ruang wad sementara. kat situ dorang pasang mesin kat perut. untuk tau pergerakkan baby mungkin n dorang mintak air kencing...

lepas setengah jam dorang bukak mesin tu dan kena lah menungu menungu dan terus menungu..... kejap doc pangil untuk checked bukaan. dorang ckp da 2cm bukak... lepas checked mima pegi jumpa mak n FM kat luar ruang menunggu untuk family.. borak dengan mak lepas tu masuk balik. mima asik keluar masuk keluar masuk dari situ. hehehe memang mengada sangat.  ye la yang org mengandung yang lain kebanyakkan yg mima tanya semuanye dah ade pengalaman oi... so muka memasing mcm relax je...

setiap 1 jam doc or nurse panggil nama mima untuk check pergerakkan baby dan checked bukaan. lepas checked mima pun keluar pegi jumpa mak. sebab sakit tu kena banyakan berjalan. pastu mengadu ngan mak. luahan perasaan gitu..... dan lapar...

dari pagi ke tengah ari bukaan hanya 3cm....bawak ke petang 5cm.. lepas tu berenti takat tu je oi. nurse bertukar shift. shift mlm ni mcm mls nak layan kita. kita dah menjerit-jerit dah hahahaha......pastu pikir macam-macam. dah kenapa baby tak nak keluar ni? esok FM ade shoot.. kena beranak sorang la ni.sadis!.......

11pm mima keluar jumpa mak mima lagi, mintak maap bagai dengan FM dengan MIL.. pastu FM bawak mima jalan kehulu kehilir siap mengadu macam-macam....huhu

nurse kat dalam tu mcm tetau je mima da nak bersalin, dorang bg mima katil sesiap.. mima keep jalan dalam ward tu sebab nurse x bagi ubat....last mima mintak nurse checked bukaan..nurse bgtau 8cm terus dia mintak mima baring tuk tolak ke labour room

"nurse bgtau husband sy ye" ceiwahhhhhh memang takut la nk beranak sesorang...
3.00am, 17/1/14 dalam labour room, keep istifar banyak-banyak. doc pecahkan air ketuban.  lepaih tu nampak muka FM. fuhhhhhhh nampak FM macam nampak sinar harapan gitu...

"Bila sakit baru push ye" dari info-info yang mima baca.. so dah pecah ketuban siap dengar dorang borak pasal bantuan rm100 untuk budak sekolah la...hahaha si FM boleh borak sekali aduhai....pastu datang sakit kt terannnnnnnnn n dengar macam2 suara semangat sangat.... mima hold pastu terannnnn lagi skali... keluar la my baby....

ya allah moment tuuuuu... masa tu, ketika itu...... FM nangis....dengr suara baby nangis.. lepas nurse bersihkan baby sikit dia letak atas badan mima. ya allah.... moment tuuuuuu...Alhamdullilah.....

FM azan kan baby... lepastu nurse suruh dia keluar sebab my blood presure naik mendadak.. kena tunggu sampai stabil bru boleh keluar.. baby pun tido tapi kejap2 gerak.. nak bangun tak larat. hulur tangan je dekat baby....

Tak sangka dulu kita berdua, sekarang kita dah bertiga. lengkap family kita.... Alhamdullilah

Muhammad Firash Irshad Bin Mohd Fariz
17/1/2014
Baby Boy
3am
2.8kg


Comments

Diyana said…
tahniah (^_^)
selamat b'pantang
Shafiq Hashim said…
Tahniah :)

shafiqhashim.blogspot.com

Popular Posts