Cara Ajar Waktu siang dan malam kepada bayi baru lahir

Hai mima nak share pengalaman mima
ajar byash untuk kenal waktu siang dan malam masa dia baru lahir

Tips waktu siang
1.waktu siang kena letak dia di tempat yang terang
2.buat bunyi-bunyian - macam bunyi kita tengah mengemas, memasak or bunyi tv dan radio
3.setiap 2jam kejutkan dia untuk bagi susu
4.panggil-panggil nama dia

Tips waktu malam
1.biar kan dia di tempat yang gelap
2.kurang kan bunyi bising
3. yang ni macam kejam sikit la - biarkan baby nangis waktu tengah mlm kalau dia lapar - incase kuat sangat nangis tu baru la bagi susu.

tips yang last tu mima praktikan dari byash lahir lagi... jadi bila dia tau tu waktu malam insyallah dia tak berjaga 2 3pagi untuk menyusu...

tapi dalam tempoh 2 3weeks jugak dia nak biasa kn keadaan malam dan siang tu. bergantung pada bayi anda jugak.. mima ni mungkin bernasib baik agaknye dapat byash yg menyusu 12pm lpas tu pukul 7pagi baru dia merengek nak susu....tq baby, mummy tido lena....hihi

dan sekarang bash just bagi susu sebelum tido, dan dia akan bangun waktu daddy dia nak pergi kerja...

tq sudi baca
Muachhhh

Comments

Popular Posts