Travel 2017 | Tasik kenyir, House Boat

Assalamualaikum


Trip ni mulanya FM yang ajak, katanya ni trip suka-suka geng memancing dia. Mima dah boleh agak kalau trip memancing MESTI BOSAN. Hakak tak kental nak menung tunggu ikan. TAKSYABARRRR. Katanya ada family jadi lebih kepada trip #belijiwa , nak ajar anak kepada nature.

Sebab dia dah beria kita ON je la untuk join trip ni. Jumaat FM dah cuti sesiap jadi boleh gerak awal ke Terengganu. Nak ravel jejauh ni selalu kecut perut. dan mima dah siap booking bilik untuk satu malam kat kuala berang. Trip Sabtu - Isnin akan duduk dalam houseboat.Yeay

DAY 1
Pagi lagi kitorang gerak ke Jeti Pengkalan Gawi. Sebelum sampai kat jeti tu singgah dulu pekena Nasi Dagan untuk Breakfast isi perut sebelum naik atas boat. Sampai je terus loading dalan houseboat barrang-barang. Semua orang pun mima tak kenal rasa macam pegi khusus.

A post shared by Rosmima Razak (@rosmimarazak) on



Hari ni boat menuju ke Sungai Lasir, dan bermalam kat sini. sampai je FM lompat masuk dalam tasik. Dengan kids pun terjun mima dalam nak tapi takut. takut-takut jadinya tak lompat. turun side darat utk jalan ke Sungai Lasir. Tempat ni katanya tempat Filem Niang Rapik. Sungai cantik gila gila gila. Kalau kat Thailand ade Emeral pool, mima rasa kat malaysia yang ni la. Air Sejuk, Jernih pastu kawasan tempat air terjun tu dalam kena pakai Live jaket.

Naik Boat makanan dah siap terhidang tinggal amik pinggan ambik lauk makan. Team lelaki dah bersiap-siap barang pancing dorang, yang mima and kids dah puas berendam memasing tido. Petang makanan siap makan lagi.

Malam, BBQ lagi. atas boat korang tak kan bosan sebab ada ASTRO, kalau boat mahal skit maybe ade set karaoke. tapi kita pun kat rumah tak da astro kuikuikui jadi bab tv ni bukan keperluan. Dah makan. geng mancing dah balik. firash farrel hulurkan susu. memasing tido lena

DAY 2
Pukul 6 mima dah terjaga sebab kesejukkan melampau, rasa menyesal tak prepare sleping bag ke ape, yo lah dah lama jugak tak camping ape semua. Bergerak ke Kelah Santuary. Sampai je kat kelah ni, dia kira kawasan yang tak boleh memancing dan nak ke kelah ni kena naik boat masuk kedalam dan kita kena jalan lagi dalam 30minit untuk sampai ke tempat ikan kelah ni

Fuh bab nak jalan tu yang menguji sikit yo lah dengan kids kan. FM bawak farrel, mima kena bawak Firash. separuh jalan firash tak nak jalan. Aaaaaa bengkok tulang pingang mummy. hehe

Sampai je udah satu hal nak pikir macam mana nak masukkan kaki dalam sungai ni sebab ikan datang banyak sangat kat kaki sampai tak tau nak pijak mana. Dalam 10minit mima kat tebing dengan orang dah ramai kat belakang. Maaf kan daku. first masukkan je Firash dalam sungai tu. Kedua kira 1 2 3 zapppp masuk kaki

Pengalaman tu....... memula rasa seriau la dengan ikan mcm tak makan. tabur makanan lagi la dia datang macam zombie. Firash Happy, Alhamdullilah sebab mima ingat kan firash yang akan menangis sebab dia pengeli. Rupanya yang geli Farrel. Dia yang asik nangis.

Dah puas berendam dengan ikan, naik ke house boat MAKAN! dan boat pun bergerak ke tempat lain untuk bermalam

DAY 3
Pagi mesti terjaga sebab kesejukkan, FM keluar memancing naik boat. Bila kids dah bangun bawak dorang turun mandi pulak. Air sungai SUPER SEJUK. Makan Breakfast, Yang lain terjun mandi kat tasik. kira nak turun tapi tak berani la. last-last suh FM bawak sama-sama turun dari tebing. Tak berani nak terus terjun.

Dah turun tak nak naik. Best sebab pakai life jacket jadi tak de la nak risau. Firash farrel pun takut jugak ditarik nya mima. "mummy ada" lama-lama dorang ok. Dah puas berendam naik MAKAN, bergerak balik ke jeti pengkalan Gawi semula

Tanya FM larat tak nak drive ?? 400km to go

sudahnya mima drive sampai kuantan

Thanks sudi baca


Travel 2017 | Tasik Kenyir, House Boat from Rosmima Razak on Vimeo.

Comments

Popular Posts