Travel 2018 |Campsite Batu 4 Port Dickson, Negeri Sembilan

Assalamualaikum,

Plan cuti merdeka 31hb August 2018 - 3hb September 2018, Nak try camping tepi laut pulak, pernah camping sekali kat tepi laut memang panas bahang. Paling dekat Port Dickson dari subang dalam sejam lebih tung tang tung tang sampai

Fariz post kat FB dia tanya mana lokasi yang best untuk camping, ada yang cadangkan camping kat Batu 4, tak sempat nak google or survey memang terus redah je ni. Tengok dari gambar kawan-kawan dia bagi macam nice

Khamis 30/8/2018, Malam
Khamis mima kena pegi warehouse mlg, petang FM amik terus ke SEGI, beli barang basah, Balik kemas rumah,pack barang camping terus gerak ke PD, budak - budak ni macam biasa memang excited la kalau sebut camping.

Bukak WAZE search Batu 4, PD & Lagi satu mima follow page Malaysia Meteorological Department untuk tau cuaca kat Seluruh Malaysia. Lagi-lagi nak tau pasal PD punya cuaca la ok ke tidakkk ,malam sebelum tu memang ada update ribut petir kat PD memang tawakal je la sebab dah tak sabar nak berjalan

Sampai je tempat tu tengok dah ade banyak khemah pun, malam merdeka kan, geng motor banyak pandai - pandai la cari spot yang sesuai, dalam kegelapan tu jumpa satu spot yang cun, park keta tepi & terus pasang khemah.

Port khemah batu 4 Port Dickson,
Betul - betul kat depan kedai char kuew tiew
trafik light simpang tiga
belok kanan, depan sikit ada simpang masuk
kawasan terang walaupun malam,
Tiada bayaran untuk sewa tapak khemah
cuma kena bayar masuk toilet (Buang Air RM0.50, Mandi RM1)


Selesai je pasang khemah, hujan & angin kuat , memang dah di inform dalam fb metreorologi, Ribut petir kawasan PD, nasib baik khemah dah Pasang, Dah pasak khemah betul - betul. Port khemah pun belakang tiga pokok besar & FM bloked dengan kereta. Dalam setengah jam angin kuat lepas tu ok. Malam first di PD tidur lena sejuk

*Tips tidur lena, jangan tidur siang. aktif disiang hari supaya malam memang kalau letak kepala terus goodbye, sweet dream

Jumaat 31/8/2018
Bangun terus pagi, FM pegi fishing. Mima berjalan-jalan tepi pantai. Kids still tidur. Toleh je belakang tengok ada yang duk tengok khemah, FM balik dari memancing, ada abang dan akak ni datang tanya khemah yang kitaorang guna. FM pun explain tung tang tung tang, suka dengar dia explain detail sedetailnya, siap tunjuk gambar lagi.

Kids bangun, tukar baju dorang & main pasir, FM sambung memancing lagi. Mima duk layan kids main pasir pastu ajak dorang jalan pusing-pusing pantai. Dah puas berjalan pegi cari FM pastu pulang ke khemah Masak & Makan

Mima & Kids mandi laut sampai air nak surut kitaorang naik

Lepas makan tadi FM tidur, Mima tengok kids macam banyak masa terluang je dorang ni. Ajak dorang jalan kat laut pulak sebab air tengah surut Dan bermulalah DRAMA melalak macam kena dera tu, Budak - budak ni tak pernah jumpa lumpur, tak pernah tengok ketam kecik tu banyak-banyak sepanjang berjalan tu nangis nangis nangis

Balik ke khemah memasing tidur lena, hahahaha mima pulak start engine keta kena charge phone and reply order customer kebetulan masa ni tengah "Clearance sale Myslondongallery"ada lagi satu lagi gadget camping yang kena beli, generator power. Senang nak charge tak yah nak kena start engine kereta


Sampai ke magrib dorang ni tidur, kejut semua pegi toilet mandi,tukar baju. Time time macam ni memang penuh la toilet. Selesai semua siap Balik ke khemah masak untuk dinner & ikut FM memancing tepi laut.


Kejap je, Balik ke khemah tidurrrrrrrrrrr

Sabtu 1/9/2018
Pagi-pagi FM dah hilang,tau je la mana dia pegi. Mima masak pancake untuk firash

Menu Breakfast Simple
1cawan tepung
1sudu kecik soda bikarbonat
2sudu gula
1kotak kecik fresh milk
1sudu planta
1biji telur

Selesai makan dia ajak duk tepi laut main pasir, tak sempat main puas-puas. Langit gelap angin kuat, mima ajak semua balik khemah la kejap ye, nak hujan ni. Duk dalam khemah perabiskan makanan tomyam semalam elok lagi, kids makan pancake selesai, FM duk blend pisang katanya nak buat cekodok.OK!

Hujan tak berenti lagi, tapi rasa macam tak lebat pun, Keluar dari khemah FM masak cekodok. Makan-makan sambung balik aktiviti yang tergendala tadi. Masuk laut mandi mandi mandi. Balik khemah budak-budak ni nahhhh terbaring keletihan tido dalam hammock.

Kejut FM bangun nak packing barang, nahhhh dia cari kunci kereta pulak entahmana dia letak adehhhhhh.... Sambil mencari kunci kereta sambil tu ngemas barang masuk dalam kereta, Kids dia tengah bergumbira bermain tepi laut,jumpa kawan baru

Dalam mencari tu mima pun ke tepi laut,pikir last dari mana tadi FM last duduk. sepak sepak pasir kot la ada dalam tu, sekali terpandang tepi batu tu ada kunci keta, Alhamdulillah kalau tak macam mana nak balik hahahahaha. Senang hati baru lega nak mengemas dengan senang hati

Dalam duk kemas FM cakap kawan dia nak datang, dah odw kita sambung lagi satu malam, padahal khemah dah bukak packing siap. Mima pun pucuk dicita la hehehehe pasang balik pun pasang la. Bukan kena bayar sewa tapak pun.

Pasang khemah balik,keluar pegi beli barang, masak makan tidur

Ahad, 2/9/2018
Bangun awal pagi dengar angin kuat,tengok luar tak da apa pun. breakfast, FM pegi memancing dia. Tak plan lagi nak gerak pukul berapa. Firash bangun ikut Abg kay & Kak Nad mandi laut, Adik tidur lagi.

FM balik dia masak nasi goreng sesiap, then mandi laut puas puas. naik makan nasi goreng sambil tu  kemas khemah semua pack pack Gerak ke toilet mandi tukar baju.Terus gerak pulang ke subang

Port cuci pinggan, bekas air beli kat Mr.DIY

Back to reality
Repair iphone/ipad/imac dengan FM >> Core.stdio
Buat Photobook Dengan mima >> Ohsweetland
Beli barang UK/US Dengan mima >> Myslondongallery
Berkongsi rezeki yang ada walaupun sikit >> Projekkongsirezeki

*Tempat camping ni best, makna kata boleh datang lagi. Yang kata panas tu sila praktikkan jangan tidur siang dalam khemah. Beli hammock duk dalam tu sambil layan angin bayu membawa diriku hehe

Were we go next?



Comments

Popular Posts